Κατηγορίες
Τρίτη ηλικία

Το πιο ωραίο “ριάλιτι” που θα δεις έχει πρωταγωνιστές 80χρονους και 4χρονους!

Όλοι ψάχνουμε τρόπους να χαλαρώνουμε και συνήθως η τηλεόραση ή το Youtube είναι απ’ τις πρώτες επιλογές μας. Κάπως έτσι, τυχαία, έπεσα σε αποσπάσματα από το Old People’s Home for 4 Year Olds (Γηροκομεία  για 4χρονα).

Είναι με διαφορά η καλύτερη ανακάλυψη που έκανα και πρέπει οπωσδήποτε να το δείτε και εσείς! Εντάξει, θα προσπαθήσω να επανατοποθετηθώ πιο αντικειμενικά. Είναι μια παραγωγή με περιοχόμενο ουσιαστικό που θα σας διασκεδάσει αλλά και θα σας προβληματίσει…και είναι τέλειο!

Πρόκειται για ένα “ριάλιτι”/ντοκιμαντέρ που παραπέμπει σε κοινωνικό πείραμα, το οποίο παρακολουθεί ένα γηροκομείο της Αυστραλίας και την “εισβολή” σ’ αυτό μιας ομάδας 4χρονων! Για μια εβδομάδα το νηπιαγωγείο ενώνεται με το γηροκομείο και οι 11 τρόφιμοι μαζί με τα 10 παιδιά γίνονται μία παρέα. Συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, παίζουν, τραγουδάνε, τρέχουν (!) και συζητάνε!

Η εξέλιξη των ηλικιωμένων είναι (όντως) συγκλονιστική. Όταν τους γνωρίζουμε ως προς την πλειοψηφία τους είναι καταθλιπτικοί χωρίς ενέργεια και όρεξη. Με την είσοδο των παιδιών είναι διστακτικοί, απόμακροι και λίγο ανήσυχοι. Σταδιακά οι ανασφάλειες ξεπερνιούνται γιατί ποιος θέλει να απογοητεύσει τον μικρό του φίλο στον αγώνα δρόμου; Ακόμα και οι μετρήσεις τους (στην αρχή και στο τέλος του πειράματος κάνουν ψυχολογικές και σωματικές εξετάσεις) είναι διαφορετικές στο τέλος της εβδομάδας. Είναι επίσης ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει συγγενική σχέση ανάμεσα στα παιδιά και του ηλικιωμένους.

Είναι θαυμάσιο να παρακολουθείς την άμεση επίδραση που προσφέρει το χαμόγελο και η ενέργεια των παιδιών, ειδικά στην τρίτη ηλικία. Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, η μία στην αρχή της ζωής με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα και η άλλη προς την ολοκλήρωση της με την εμπειρία και το “βάρος” της, συνυπάρχουν, διασκεδάζουν και αναπτύσουν μοναδικές σχέσεις. Το δέσιμο που βλέπουμε να δημιουργείται μέσα από το παιχνίδι και τις δραστηριότητες είναι πολύ ιδιαίτερο και αληθινό

Σε μια εποχή που τα ριάλιτι που προβάλλονται κυρίως στην τηλεόραση είναι το ένα χειρότερο από το άλλο, με το ένα μήνυμα πιο απαράδεκτο από το άλλο, τέτοιες παραγωγές μας θυμίζουν την αξία  αλλά και την θετική επίδραση που μπορεί να έχει η προβολή σωστών προτύπων.  Είναι πλεόν ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να φέρνουν σε πρώτο πλάνο θέματα που ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και σε μια χώρα με μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων κατοίκων, ένα πρόγραμμα όπως αυτό θα ήταν φανταστικό.

Ιδιαίτερα δε, στην περίοδο της πανδημίας, η ανάγκη για κατανόηση και προσέγγιση της τρίτης ηλικίας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι κάτοικοι των γηροκομείων ήταν αθέατοι μέχρι πρόσφατα σε μας και αμέτοχοι κοινωνοί αποφάσεων άλλων. Μέσα από τη συγκεκριμένη εκπομπή δίνεται μια πρόταση για την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία ενώ αναδεικνύεται το πώς η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργητικότητα της τρίτης ηλικίας

Η πρώτη έκδοση της σειράς ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου και εκεί, όπως και στην Αυστραλία, η ένταξη σε οίκο ευγηρίας είναι κάτι σύνηθες. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω και θα καταλάβετε τι ακριβώς περιγράφω!

Σημ.: Τα επεισόδια της Αυστραλίας δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ολόκληρα, μπορείτε όμως να τα δείτε αποσπασματικά στο Youtube και εδώ.

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 10 – ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ LOVEMAS

Στο τελευταίο Lovemas φτιάχνουμε κάρτες με τις ευχές σας για το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ!

Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας!

Καλά Χριστούγεννα!

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 9 – Γράφουμε καλές κριτικές σε αγαπημένα μαγαζιά εστίασης

Ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί πολύ το 2020 και συνεχίζει να είναι σε κρίση. Πέρα από το να παραγγείλουμε από όσα μαγαζιά έχουν παραμείνει ανοιχτά μπορούμε να προσφέρουμε την ελάχιστη βοήθεια κάνοντας μία θετική κριτική για αυτά

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που μπορούμε να γράψουμε τα σχόλιά μας!

Εμείς επιλέξαμε τρία από αυτά:

Doragon

Το πιο μαγικό μαγαζί της πόλης! Ένα παραμυθένιο μέρος στην Ευκαρπία για καφέ, γλυκό αλλά και ποτά! Πρόκειται για ένα θεματικό καφέ στο οποίο ζωντανεύουν όλα τα παραμύθια! Ακόμα και το προσωπικό είανι ντυμένο ανάλογα με το εκάστοτε θέμα! Ειδικά τα γλυκά που θα βρείτε είναι μοναδικά, πρωτότυπα και σχετικά με την εκάστοτε θεματολογία!

Coffe Story

Ένα μαγαζί, στέκι για πολλούς που αποτελεί παράδειγμα ότι τα μαγαζιά της γειτονιάς είναι ανταγωνιστικά και όμορφα. Ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον με ωραίο καφέ και προσεγμένο φαγητό. Τα κοκτέιλ είναι το καλύτερο σημείο γιατί είναι πάντα προσεγμένα και οικονομικά! Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ερχόταν η μέρα που δεν θα μπορούσαμε να πάμε και ανυπομονούμε όλοι να επιστρέψουμε πίσω στις αγαπημένες μας συνήθειες!

Όχι άλλα βάσανα

Ένα ταβερνάκι που ανακάλυψα ελάχιστες μέρες πριν κλειστούμε για δεύτερη φορά στο σπίτι μας! Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το φιλικό και πάρα πολύ εξυπηρετικό προσωπικό! Νιώσαμε ότι μας περιποιούνταν πολύ παρά την αυξημένη κίνηση λόγω 28ης. Τα πιάτα (επιλέξαμε θαλασσινά) ήταν προσεγμένα και ιδιαίτερα λαχταριστά! Ανυπομονούμε να ξαναπάμε !

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 8 – Συζητάμε με την ψυχολόγο Ευαγγελία Αβραάμ για τη θλίψη των γιορτών και την Τρίτη Ηλικία!

Στο σημερινό Lovemas συζητάμε με τη ψυχολόγο Αβραάμ Ευαγγελία για τη θλίψη των Χριστουγέννων και την Τρίτη Ηλικία!

Αυτές τις μέρες, ας δείξουμε λίγο περισσότερο την αγάπη μας στους ηλικιωμένους συγγενείς μας!

Διαβάστε εδώ γιατί η παρέα των ηλικιωμένων είναι πολύτιμη!

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 7 – ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ! *ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ*

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΙΣ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ!

Τις κάρτες θα τις φτιάξουμε εμείς, αλλά σκεφτήκαμε ότι θα θέλατε και εσείς να στείλετε τις ευχές σας, οπότε μπορούμε να τις γράψουμε εμείς για εσάς!

Μικροί, μεγάλοι, μπορούμε να ενωθούμε μαζί έστω και από μακριά και να στείλουμε την αγάπη μας και τη σκέψη μας σε όσους φέτος αγωνίστηκαν για εμάς!!

Δείτε εδώ το αποτέλεσμα!

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 6 – Τηλεκπαίδευση και δάσκαλοι!

Το σημερινό Lovemas είναι αφιερωμένο σε όλους όσους προσπαθούν αν κάνουν το καλύτερο μέσω της τηλεκπαίδευσης!

Με τις δυσκολίες, τις αναποδιές και όλες τις νέες συνθήκες όλοι μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα!

Μέσω της τηλεκπαίδευσης γνωριστήκαμε όλοι πιο καλά, γονείς, δάσκαλοι και παιδιά. Εκτεθήκαμε ο ένας στον άλλον και μοιραστήκαμε το σπίτι μας αλλά και τις αγωνίες μας για τη νέα κατάσταση. Συνεργαστήκαμε και εκτιμήσαμε την προσπάθεια όλων των πλευρών!

Έτσι φέτος οι Μαμάδες 3 αποφάσισαν να κάνουν ένα μικρό δωράκι όχι μόνο για τη δασκάλα του τμήματος όπως συνήθως αλλά για όλες τις ειδικότητες!

Όλα τα παιδιά γράψανε τις ευχές τους ενώ οι μαμάδες φωτογράφισαν τις ευχές και μία ανέλαβε να τις συγκεντρώσει και να τις εκτυπώσει. Τις διπλώσαμε σε πάπυρους , ένα για το κάθε παιδί και βάλαμε και μία κούπα για τον καθένα!

Για κάθε δάσκαλο φτιάξαμε διαφορετικό κουτί και το αφήσαμε στο γραφείο, για να τα παραλάβουν από εκεί με ασφάλεια!

Είναι ωραίο να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες όλων!

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 5 – Φτιάχνουμε πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για τους άστεγους της πόλης

Μπορεί να μη μένουμε όλοι σπίτι αλλά κάποιοι από εμάς δεν έχουν καν ένα.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κάπου να μείνουν, οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης ανέρχονται στους 106.

Οι σημερινές συνθήκες είναι δύσκολες για όλους μας αλλά όχι με την ίδια ένταση. Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα όμως είναι καλό να θυμόμαστε ότι έχουμε ένα σπίτι πάντα να γυρνάμε και αυτό δεν είναι αυτονόητο.

Αποφασίσαμε να κάνουμε το ελάχιστο για τους άστεγους της πόλης μας, φτιάχνοντας δέματα με κάποια απαραίτητα πράγματα!

Στγκεκριμένα μέσα βάλαμε:

  • Κάλτσες: Ένα είδος ένδυσης απαραίτητο και περιζήτητο για τους ανθρώπους που μένουν στο δρόμο. Τους κρατάει ζεστούς ενώ είναι κάτι που λερώνεται και φθείρεται εύκολα.
  • Ξυραφάκια: Είδος προσωπικής υγεινής που θα πρέπει να είναι καθαρό και να χρησιμοποιείται από έναν.
  • Χυμό πορτοκάλι.
  • Νερό: Όπως αναφέρεται και στο βίντεο, αν μπορείτε να βάλετε ποτήρια πολλαπλών χρήσεων είναι ακόμα καλύτερο (τους παρέχεται κάποια μικρή έκπτωση σε κάποια μαγαζιά).
  • Μπάρες δημητριακών: Φροντίσαμε να είναι μαλακές για να μην δημιουργούν θέμα σε ευαίσθητα δόντια.
  • Σερβιέτες: Αυτονόητο προϊόν για μας, απαραίτητο για όλες, περιζήτητο για κάποιες.
  • Mάσκες: Εμείς βάλαμε μιας χρήσης αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερες οι πολλαπλών.
  • Χαρτιά υγείας: Αντί για χαρτομάντιλα βάλαμε χαρτί υγείας.
  • Υγρά μαντηλάκια: για απολύμανση και καθαριότητα.
  • Κάρτα: Οι ευχές είναι πάντα

Το θέμα μας ήταν πώς θα βρίσκαμε αυτούς τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να τους πλησιάσουμε ή και αν θα τους βρίσκαμε στο κέντρο, σε μέρη που πολλοί από αυτούς συχνάζουν.

Έτσι επικοινωνήσαμε με την Ομάδα Δρόμου (Streetwork) του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΡΣΙΣ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι μπορούμε να αφήσουμε τα πακέτα μας στα γραφεία της ΑΡΣΙΣ (Μοναστηρίου 12). Από εκεί θα τα διέθεταν οι ίδιοι ή θα περνούσαν να τα πάρουν όσοι τα είχαν ανάγκη.

Αν σκεφτείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα 4 για παροχή βοήθειας.

Είναι σημαντικό να μη νιώθουμε τύψεις που δεν μπορούμε να προσφέρουμε ίσως όλα όσα θα θέλαμε. Το βασικό είναι να έχουμε την πρόθεση και να ξεκινήσουμε από κάπου!

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 4 – Στολίζουμε τους κοινόχρηστους χώρου του γραφείου μας!

Μπορεί να μένουμε σπίτι αλλά πολλοί από εμάς συνεχίζουν να δουλεύουν!

Ακόμα όμως και για όσους εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά, τίποτα δεν είναι ίδιο. Νέες συνθήκες , πρωτόγνωρες για όλους έχουν δημιουργήσει νέες δυσκολίες στην καθημερινότητά μας.

Πάντα όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να γίνουν οι μέρες με κάποιον τρόπο έστω, καλύτερες!

Έτσι σκεφτήκαμε να δώσουμε λίγη χριστουγεννιάτικη χαρά στους υπόλοιπους που δουλεύουν στα γραφεία που συστεγάζονται μαζί μας με το να στολίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους των γραφείων,

Αυτοσχεδιάσαμε και χαρήκαμε και οι ίδιες τη διαδικασία. Φροντίσαμε να αφήσουμε και μια κάρτα με ευχές στο κάθε γραφείο!

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 3 – Φτιάχνουμε πακέτο αγάπης για την καθαρίστρια του γραφείου μας

Στο σημερινό Lovemas ετοιμάζουμε ένα πακέτο αγάπης για την καθαρίστρια του γραφείου μας!

Φέτος όλα είναι αλλιώς οπότε γιατί να μην πράξουμε διαφορετικά;

Συχνά υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που είναι στη ζωή μας χωρίς να έχουμε προσωπικές σχέσεις ενώ μερικές φορές ούτε καν γνωριζόμαστε!

Φανταστείτε τι χαρά θα τους δώσει ένα δώρο από εσάς!

Τα πακέτα αγάπης είναι ελεύθερη μετάφραση των care packages , που μπορείτε να διαβάσετε εδώ τι είναι.

Μπορείτε να βάλετε μέσα ένα σωρό καλούδια! Ανάλογα με το άτομο στο οποί απευθύνεστε και τι σχέση που έχετε μαζί του μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε αναλόγως!

Μην ξεχνάτε ότι το σημαντικό είναι η κίνηση και η πρόθεση πίσω από το κάθε δώρο!

Αν έχετε και εσείς κάποια ιδέα μην ξεχάσετε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια!

Κατηγορίες
Lovemas

Lovemas 2 – Κάνουμε έκπληξη στις φίλες μας στολίζοντας το σπίτι τους.

Η δεύτερη μέρα του Lovemas είναι αφιερωμένη στη φιλία!

Είναι σπουδαίο πράγμα οι αληθινοί φίλοι και πρέπει να τους γιορτάζουμε!

Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε έκπληξη στις φίλες μας και να στολίσουμε το σπίτι τους κρυφά!

Η Σταυριάννα και η Δέσποινα, από την πρώτη στιγμή του Love, F (και όχι μόνο) ήταν πάντα εκεί, μέσα σε κάθε τρελή ιδέα της Φωτεινής Γ.

Οπότε βάλαμε τις μάσκες μας και με αφορμή το γεγονός ότι δεν έχουμε πλυντήριο (“τυχεροί” άνθρωποι εν μέσω καραντίνας!), πήγαμε σπίτι τους και το στολίσαμε! Χρησιμοποιήσαμε ό,τι στολίδια είχαμε και πολύ φαντασία!

Η έκπληξη πέτυχε γιατί είπαμε στη μία ότι θέλουμε να κάνουμε έκπληξη στην άλλη και έτσι μας άφησαν για λίγο μόνους.