21 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αλλιώς το 2021!

Καλή χρονιά! Δεν ξέρω ποια είναι η πιο κατάλληλη (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) ευχή για το 2021, για αυτό εύχομαι στον καθένα ό, τι αυτός κρίνει και υγεία! Εντάξει, και αγάπη πολλή και αληθινή για όλους μας! Είπα ήδη πολλά ε;

Στις αρχές του χρόνου πολλοί είναι αυτοί που γράφουν λίστες για τα δικά τους προσωπικά resolutions για τη νέα χρονιά.

Θυμάμαι σε μία χριστουγεννιάτικη ταινία της Disney, τον Γουίνι (το αρκουδάκι και αγαπημένο μου ήρωα) να προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτές οι “αποφάσεις” που πρέπει να πάρει για την καινούργια χρονιά και γιατί είναι τόσο σημαντικές. Δε νομίζω να κατάλαβε και να σας πω την αλήθεια ούτε και εγώ κατάλαβα ποτέ.

Ίσως γιατί, ως προς την πλειοψηφία τους τουλάχιστον, είναι πράγματα που ξέρουμε πως δεν θα κάνουμε ή που ξεχνάμε όσο περνάει ο καιρός με αποτέλεσμα να χάνουν την αξία και τη δυναμική τους. Γενικά πιστεύω πως όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, καλό είναι να μη το θέτουμε με τετελεσμένο χαρακτήρα και να μην πληγώνουμε την αξιοπιστία που έχουμε πρώτα απ’όλα απέναντι στον εαυτό μας.

Όμως αυτό το άρθρο έχει τον τίτλο 21 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αλλιώς το 2021! Δεν είναι αποφάσεις, μεγάλη κουβέντα είπαμε η απόφαση . Ίσως όταν δίνουμε μεγάλη διάσταση σε κάτι το φοβόμαστε πιο πολύ (ή ίσως εγώ το κάνω αυτό) οπότε τα παρακάτω είναι απλά σκέψεις για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη χρονιά πραγματικά ξεχωριστή και φωτεινή! Αν θέλετε να συμπεριλάβετε κάποιο στις “αποφάσεις” σας να το κάνετε, αλλά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη η χαρά να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας!

 1. Να είμαστε πιο δεκτικοί: σε ιδέες, σε ανθρώπους, σε συνήθειες!
 2. Να λέμε ευχαριστώ: Κάθε φορά που κάποιος μας βοηθάει ή μας εξυπηρετεί είναι σχεδόν αδιανόητο να μην τον ευχαριστούμε: για την πρόθεση, για το αποτέλεσμα, για τον κόπο ή έστω από ευγένεια! Ας αρχίσουμε λοιπόν εκτιμώντας τα πιο απλά πράγματα!
 3. Να δείχνουμε την αγάπη μας στους δικούς μας: Αν κάτι μπορούμε να κρατήσουμε από το 2020 είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν εννοείται. Πάντα υπάρχουν τρόποι, ανεξάρτητα από το πόσο συναισθηματικοί ή όχι χαρακτήρες είμαστε, να δείχνουμε στους δικούς μας ανθρώπους έμπρακτα την αγάπη και τη σκέψη μας.
 4. Να παίρνουμε τηλέφωνο πιο συχνά τους παππούδες και τους γονείς μας: Διάβασε εδώ πώς μπορείς να τους δώσεις χαρά με 10 απλές κινήσεις!
 5. Να γνωρίσουμε τουλάχιστον έναν νέο άνθρωπο στη ζωή μας: Και πού θα τον βρούμε, αναρωτιέστε, τώρα έτσι που είμαστε κλεισμένοι μέσα. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους τη νέα χρονιά, το θέμα όμως είναι να τους δώσουμε χώρο και χρόνο για να τους μάθουμε και -γιατί όχι- να τους βάλουμε στη ζωή μας!
 6. Να προσφέρουμε κάτι από ό,τι έχουμε σε κάποιον άλλον: Σίγουρα έχουμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας πράγματα που δεν χρειαζόμαστε – κάποια μάλιστα ίσως αγνοούμε ότι τα έχουμε! Υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται ή ακόμα και τα θέλουν και σε μας δεν θα λείψουν! Πόσο απλό είναι να μοιράζεις χαρά κάποιες φορές;
 7. Να ανακαλύψουμε και να στηρίξουμε ένα νέο κατάστημα στη γειτονιά μας: Και το 2021 προβλέπεται δύσκολο για τις επιχειρήσεις και υπάρχουν τρόποι να στηρίξουμε τα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς μας να αντέξουν! Σίγουρα θα βρείτε κάποια που να σας αρέσουν. Δείτε εδώ πώς αλλιώς μπορείτε να τα στηρίξετε πέρα από τις αγορές σας!
 8. Να αφιερώσουμε ένα σαββατοκύριακο στην οικογένειά μας χωρίς κινητά: Όποιος λέει πως αυτό είναι εύκολο λέει ψέματα! Αν όμως το καταφέρουμε μία φορά, πιστεύω θα μας αρέσει τόσο που θα γίνει η νέα μας συνήθεια.
 9. Να ψάχνουμε την αλήθεια και να μην επαναπαυόμαστε σε αυτό που μας βολεύει: Άλλη μια περίεργη χρονιά ξεκινάει και είναι σίγουρο πως θα ακούσουμε πολλά σε όλα τα επίπεδα. Παρ’ ότι θα ήθελα πολύ να μιλήσω για τα εθνικά θέματα, πολιτική επιστήμονας γαρ, ο συγκεκριμένος στόχος απευθύνεται στην προσωπική μας ζωή και στη σχέση μας τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό μας. Ας αρχίσουμε να λέμε αλήθειες και να τις αντιμετωπίζουμε σιγά σιγά και θα τα καταφέρουμε!
 10. Να αντιμετωπίσουμε μια φοβία μας και γιατί όχι να την ξεπεράσουμε: Άμεσα συνδεδεμένο με το παραπάνω, μπορούμε να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια αντιμετώπισης μιας φοβίας μας. Τονίζω το μια προσπάθειας (ενικοό) γιατί όπως έγραψα και στην αρχή είναι καλό να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας και να μην πιεζόμαστε χωρίς λόγο, γιατί θα μείνουμε και χωρίς αποτέλεσμα. Προσωπικά λοιπόν θα είμαι πολύ ικανοποιημένη αν καταφέρω να αντιμετωπίσω έστω και μια φοβία!
 11. Να γνωρίσουμε έναν γείτονα: Εξακολουθούμε να μένουμε σπίτι και όντως παιδί του χωριού μου φαίνεται πολύ παράξενο που δεν ξέρουμε ποιος μένει κυριολεκτικά δίπλα μας! Δε σας λέω ότι θα γίνουμε όλοι φίλοι και θα μπαινοβγαίνουμε στα σπίτια όπως στα Φιλαράκια αλλά το να γνωρίσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια στέγη είναι ένα πρώτο βήμα για να γνωρίσουμε τον κόσμο!
 12. Να λέμε μπράβο!: Τα έχω πει όλα εδώ!
 13. Να μην ξεχνάμε τις σημαντικές στιγμές των δικών μας ανθρώπων: Γιορτές, γενέθλια, επετείους, σημαντικά ραντεβού,εξετάσεις κ.ά.. Ειδικά όσο μένουμε μακριά, είναι ωραίο να υποστηρίζουμε και να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε “εκεί” για τους ανθρώπους μας! Άλλωστε το ίδιο δεν θα θέλαμε και εμείς από αυτούς;
 14. Να γιορτάζουμε ακόμα και μέσα στο σπίτι την κάθε μικρή νίκη!: Το 2020 ενοχοποιήθηκε κάθε είδους γιορτή, θεωρώ όμως πολυ σπουδαίο να γιορτάζουμε κάθε σημαντική για μας στιγμή ή νίκη! Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να γιορτάζουμε και να αφήνουμε την ευτυχία μας να κατακλίζει το χώρο χωρίς να βγούμε από το σπίτι και χωρίς συναθροίσεις! Βάλτε μουσική δυνατά, χορέψτε με την καρδιά σας, παραγγείλτε το αγαπημένο σας φαγητό και κάντε βιντεοκλήση σε όλους αυτούς με τους οποίους θέλετε να μοιραστείτε τη χαρά σας μαζί τους!
 15. Να προσπαθήσουμε να μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας.: Α, να άλλος ένας ΠΑΝΔΥΣΚΟΛΟΣ στόχος. Ήρεμα το λέω. Το οφείλουμε στον εαυτό μας όμως να το προσπαθήσουμε, ειδικά δεδομένων των συνθηκών που μας πιέζουν και μας φορτίζουν επιπλέον. Ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο να τα καταφέρει. Αν όμως προσπαθήσουμε όλοι να καταλάβουμε τους γύρω μας, θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον!
 16. Να μην κρίνουμε και μάλιστα απόλυτα: Όπως έγραψα και παραπάνω έτσι θα αλληλοβοηθηθούμε! Και φέτος θα έχουμε να επεξεργαστούμε πολλά νέα δεδομένα και πολλές φορές η κρίση μας θα δοκιμαστεί. Άλλο κρίση όμως και άλλο κριτική. Είναι πάντα πιο εύκολο να κρίνουμε από το να προσπαθούμε να καταλάβουμε. Ας προσπαθήσουμε αυτή τη χρονιά να πάρουμε το δύσκολο αλλά ορθότερο (για όλους μας) δρόμο! Α, και ας επικαλεστούμε και εδώ το γνωστό “Μην κρίνεις για να μην κριθείς”, γιατί ίσως μόνο έτσι καταλαβαίνουμε εν τέλει!
 17. Να φοβόμαστε λιγότερο τους αγνώστους: Ξεκίνησα να γράφω “Να μη φοβόμαστε..” αλλά ξέρω πως αυτό είναι μάλλον ακατόρθωτο. Είμαστε όλοι καχύποπτοι και έχουμε πολλούς λόγους για να συνεχίσουμε να είμαστε. Μπορούμε όμως να δίνουμε χώρο στον εαυτό μας για να μη φτάνουμε στα όρια της ξενοφοβίας. Όπου ξένος ο άλλος, ό,τι δεν είμαστε ή δεν γνωρίζουμε.
 18. Να προσέχουμε την υγεία μας: Η ευχή που επικράτησε (και) φέτος είναι “Να έχουμε την υγεία μας”. Πάντα το λέγαμε αλλά τη χρονιά που μας άφησε το καταλάβαμε πιο καλά από ποτέ. Τι όμως κάνουμε για να έχουμε την υγεία μας. Ναι, μένουμε σπίτι, όμως η υγεία μας δεν σταματάει μόνο στην προστασία από τον Covid-19. Αυτή τη νέα χρονιά ας δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο σώμα μας και ας μην αμελούμε να μας προσέχουμε.
 19. Να βοηθάμε: Πόσα πράγματα θα γινόταν πιο εύκολα με τη βοήθειά μας! Από το να κάνουμε τα ψώνια της γειτόνισσας (που εμάς θα μας πάρει 10 λεπτά ενώ σ’αυτήν 1 ώρα) μέχρι την υποστήριξή μας σε κάποιο project, είναι ωραίο να βοηθάμε όπως μπορούμε! Φανταστείτε να το κάναμε όλοι για όλους…!
 20. Να μη φοβόμαστε να επαναξιολογούμε τα θέλω και τις προτεραιότητές μας: Το 2020 ανάγκασε πολλούς να αναθεωρήσουν και κάποιοι από αυτούς ανακάλυψαν ότι τελικά ήθελαν άλλα πράγματα από αυτά για τα οποία πάσχιζαν! Θέλει θάρρος να αλλάξεις ρώτα, όμως το σημαντικό στο τέλος της ημέρας είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και ευτυχισμένοι!
 21. Να μοιραζόμαστε την καλοσύνη και τα καλά νέα!: Διαβάστε εδώ τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε κάθε μέρα τον κόσμο λίγο πιο φωτεινό!

Εσείς τι σκέψεις έχετε για τη νέα χρονιά;

Bonus: Τραγούδι που μου κόλλησε και σιγοτραγουδούσα όσο έγραφα το άρθρο. Τυχαίο…;

Share:

About us

      Είμαστε η Φωτεινή και η Φωτεινή!
Στο Love, F δημοσιεύουμε με αγάπη το καλύτερο “κομμάτι” μας. Συστεγάζουμε τις αρχές, τις απόψεις, τις επιθυμίες και τις στιγμές μας. Είναι το κέφι μας, όσα μας απασχολούν και όσα προσπαθούμε.

FIND US

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

You may also like