Τούρτα από καλοκαιρινά φρούτα

Ποιος είπε ότι οι τούρτες δεν μπορούν να είναι υγιεινές, εντυπωσιακές και οικονομικές ταυτόχρονα;

Μάλλον κάποιος που δεν σκέφτηκε να δοκιμάσει μια τούρτα από φρούτα!

Το καλοκαίρι όλοι θέλουμε κάτι δροσερό και τα φρούτα εποχής είναι σίγουρα καλή επιλογή. Πώς όμως μεταμορφώνονται σε τούρτα;

Όπως αναφέρω και εδώ η τούρτα είναι βασικό κομμάτι σε κάθε έκπληξη-γιορτή και  δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με κάτι που δεν μας αρέσει/ταιριάζει γιατί υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές!

Έτσι δοκίμασα να φτιάξω μια τούρτα από καλοκαιρινά φρούτα, με μια προσέγγιση για παιδικό πάρτι. Μπορείτε πολύ εύκολα να το κάνετε και εσείς! Διαλέξτε την “πρώτη ύλη” σας, τα φρούτα εποχής που προτιμάτε και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη.

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι πάντα η βάση. Το καρπούζι είναι η ιδανική επιλογή γιατί είναι μεγάλο και στέρεο. Για τα υπόλοιπα υλικά χρησιμοποίησα ό,τι είχα στο ψυγείο μου.

Υλικά:

  • Μισό καρπούζι
  • 1 πεπόνι
  • 4-5 φράουλες 
  • 3 βερίκοκα

Για τη διακόσμηση:

  • οδοντογλυφίδες 
  • κουπ πατ σε διάφορα σχέδια

Φορέστε τα γάντια σας και φροντίστε να είναι απόλυτα καθαρό το μέρος που θα ετοιμάσετε την τούρτα σας. Φροντίστε να έχετε κοντά σας την πιατέλα-βάση που θα τοποθετήσετε την τούρτα, πιάτα για να αποθηκεύσετε το φρούτο που περισσεύει και σακούλα σκουπιδιών.

Ξεκινάμε με το καρπούζι. Κόβουμε τις δύο άκρες και το εξωτερικό μέρος με σκοπό να δημιουργήσουμε τη τετράγωνη  βάση μας. Από το υπόλοιπο κρατάμε ένα τετράγωνο για να το τοποθετήσουμε πάνω από το πεπόνι για όγκο.

Προσοχή: σε κάθε βήμα πρέπει να προσέχετε μην τραυματίσετε το φρούτο γιατί μπορεί να το χρειαστείτε για τη διακόσμηση. Δεν είναι καθόλου δύσκολο απλά να έχετε το νου σας.

Στη συνέχεια κόβουμε το πεπόνι. Κόβουμε τις άκρες (χωρίς να αφαιρέσουμε όσο είναι δυνατόν μέρος “χρήσιμου” φρούτου) και στη συνέχεια το ξεφλουδίζουμε. Την φλούδα του πεπονιού μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση, όπως παρακάτω.

Εγώ χρησιμοποίησα το ενιαίο κομμάτι φρούτου με τα κουπ πατ και το κυρίως σώμα (που έχει τρύπα, καθώς αφαιρούμε τα κουκούτσια -πολύ σχολαστικά-) ως το δεύτερο “στρώμα” της τούρτας μου.

Ενώνουμε τη βάση-καρπούζι με το πεπόνι με οδοντογλυφίδες! Είναι εύκολο και το αποτέλεσμα είναι πολύ σταθερό. Μην χρησιμοποιήσετε πολλές γιατί θα σας δυσκολέψουν όταν κόψετε την τούρτα.

Τώρα που έχουμε το κυρίως μέρος της τούρτας μας μένει να την διακοσμήσουμε. Μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε! Τα κουπ πατ βγαίνουν σε πολλά σχέδια και αναλόγως με το τι έχετε στο μυαλό σας μπορείτε να επιλέξετε τα αντίστοιχα. Εγώ έφτιαξα δυο δεντράκια και μικρές πεταλούδες από πεπόνι, δυο καρδούλες και μεγάλες πεταλούδες από καρπούζι.

Χρησιμοποίησα επίσης τη φλούδα από το πεπόνι για να κάνω ένα λουλούδι στο κέντρο του πεπονιού και να δώσω κι άλλο ύψος. Φλούδα σε πολύ λεπτή γραμμή χρησιμοποίησα και στη βάση-καρπούζι και στην κορυφή για να δώσω λίγο χρώμα.

Τις φράουλες τις έκοψα σε μικρούς κύκλους για χρώμα ενώ τα βερίκοκα σε “λωρίδες” για τη βάση.

Το κλειδί για όλα είναι οι οδοντογλυφίδες. Κάνουν τις πεταλούδες να πετάνε και κρατάνε τα πάντα σταθερά.

Tip: μπορείτε να τις κόψετε στη μέση για να μην τραυματίζετε το φρούτο.

Αποθηκεύστε τη τούρτα στο ψυγείο αλλά κατά προτίμηση καταναλώστε την άμεσα.

Τα κομμάτια φρούτων που σας περίσσεψαν ανάλογα με την ποσότητα και το σχήμα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για smoothies, σαλάτα (καρπούζι, φέτα, μαϊντανός, ρόκα, lime, ελαιόλαδο), γλυκά ακόμα και μαρμελάδες!

Τα κεράκια μπορούν να σταθούν στη βάση-καρπούζι.

Πράγματα που θα έκανα διαφορετικά:

  • Θα προτιμούσα ένα ολόκληρο καρπούζι, μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων και μεγαλύτερη βάση (αυτό ήταν το αρχικό μου πλάνο αλλά κάποιος πήρε τη λίστα supermarket μισή…)
  • Τα κουπ πατ έχουν συγκεκριμένο πάχος που μπορεί να μην εξυπηρετεί. Είναι πολύ απλό με ένα μαχαιράκι να κόψετε το σχήμα σας στη μέση.Το κατάλαβα στο τέλος.
  • Θα πήγαινα μέχρι να πάρω ένα καρπούζι χωρίς κουκούτσια ή έστω μέχρι τη γιαγιά μου που είναι ειδική στο θέμα “καθαρίζω το καρπούζι από κουκούτσια τέλεια”.
  • Δεν έχω καλά μαχαίρια και όπως θα δείτε ούτε μεγάλα. Θα ήταν πιο εύκολο να κόψω και καθαρίσω τα φρούτα.

Εσείς τι προτιμάτε τώρα το καλοκαίρι; Γράψτε μας στα σχόλια τις δικές σας ιδέες!

Share:

About us

      Είμαστε η Φωτεινή και η Φωτεινή!
Στο Love, F δημοσιεύουμε με αγάπη το καλύτερο “κομμάτι” μας. Συστεγάζουμε τις αρχές, τις απόψεις, τις επιθυμίες και τις στιγμές μας. Είναι το κέφι μας, όσα μας απασχολούν και όσα προσπαθούμε.

FIND US

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

You may also like