Συχνά αναφέρω (και θα αναφέρω) ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι αγαπημένοι μας παππούδες και γιαγιάδες (ή γονείς), θέλουν απλά την αγάπη μας και τη συμμετοχή τους στην καθημερινότητά μας. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να τους εντάξουμε πιο ενεργά στη ζωή μας και να τους δώσουμε χαρά; Να 10 απλές και εύκολες κινήσεις με τις οποίες θα κάνετε τους ηλικιωμένους γύρω σας να χαμογελάνε πιο συχνά!
1. Παράγγειλέ τους πίτσα! Εντάξει, μπορεί να μην είναι πίτσα, μπορεί να είναι σάντουιτς, κρέπα ή οτιδήποτε άλλο. Το βασικό είναι να τους εκπλήξεις και να τους ευχαριστήσεις! Για τους περισσότερους το delivery και το φαγητό από έξω είναι κάτι το συνηθισμένο, όχι όμως και για τους ηλικιωμένους. Δεν πειράζει να βγουν από το πρόγραμμα διατροφής τους για μια μέρα και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Μην ανησυχείς για την ώρα, ακόμα και αν δεν συμβαδίζουν τα προγράμματά σας θα εντάξουν το “δώρο” σου στο επόμενο γεύμα τους. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα παραγγείλεις κάτι για σένα, στείλε και ένα πακέτο στους δικούς σου και θα τους φτιάξεις τη μέρα!
2. Μην ξεχνάς να τους ευχαριστείς αφού δοκιμάσεις κάτι που ετοίμασαν. Όλοι ξέρουμε ότι συνήθως οι γιαγιάδες μας τρελαίνονται να μας μαγειρεύουν γιατί έτσι εκφράζουν τη φροντίδα και την έννοια τους. Το να τους πεις πόσο σου άρεσε το φαγητό και να τους ευχαριστήσεις γι’ αυτό είναι κάτι απλό, που θα τους “γεμίσει ζωή” (φράση που ακούω να λένε συχνά) αφού θα νιώθουν ότι σε ευχαρίστησαν. Όλοι μας βάζουμε πολλή αγάπη όταν φτιάχνουμε κάτι για κάποιον δικό μας, οι γιαγιάδες μας όμως έχουν αυτό το μυστικό που τα κάνει όλα πιο ωραία. Αλλά ακόμα και αν δεν τους πέτυχε όπως θα ήθελαν, ευχαρίστησέ τες που μπήκαν στη διαδικασία, γιατί για πολλές από αυτές είναι δύσκολο να μαγειρεύουν πολλές ώρες ή να στέκονται όρθιες. Για μας θα κάνουν τα πάντα και δεν θα ζητήσουν ποτέ τίποτα, όμως ένα “γεια στα χέρια σου, βρε γιαγιά!” θα τους αποζημιώσει για τον κόπο τους!
3. Αν πέσει το μάτι σου σε κάτι στην τηλεόραση που θεωρείς ότι θα μπορούσε να τους αρέσει, τηλεφώνησέ τους. Οι ηλικιωμένοι συνήθως περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, που συχνά είναι η μόνη συντροφιά τους (δες εδώ άλλους τρόπους για να περάσουν την ώρα τους). Κάποιες φορές χαζεύουν κάτι που τυχαία βρήκαν. Αν λοιπόν δεις κάτι στο πρόγραμμα της τηλεόρασης που πιστεύεις πως θα τους άρεσε, ειδοποίησέ τους και σίγουρα θα χαρούν για να την έννοια και τη σκέψη σου. Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε προτίμηση στα τραγούδια και τους χορούς. Εύκολα θα βρεις κι εσύ κάτι για τους δικούς σου!
4. Αν σου τηλεφωνούν και δεν μπορείς να μιλήσεις, μην ξεχάσεις να καλέσεις αργότερα πίσω. Είναι κάτι απλό και ίσως άνευ μεγάλης σημασίας, όμως, πολλές φορές που η δικιά μας καθημερινότητα τρέχει, κάπου χάνουμε την επικοινωνία. Επειδή οι δικοί μας συνήθως γνωρίζουν τους ρυθμούς μας, δεν παίρνουν πάντα εύκολα την απόφαση να μας τηλεφωνήσουν γιατί φοβούνται μήπως κοιμόμαστε/δουλεύουμε/είμαστε έξω. Γνωρίζοντας πως όλα αυτά είναι αλήθεια και είναι όντως πολλές οι φορές που δεν μπορούμε να απαντήσουμε στις κλήσεις τους, μπορούμε να τους τηλεφώνουμε εμείς μόλις βρούμε το χρόνο. Είναι σημαντικό να το κάνουμε, για να νιώθουν πως μπορεί να έχουμε άλλες ασχολίες, αλλά δεν τους αποκλείουμε από τη ζωή μας.
5. Όταν θα τους πας εσύ κάτι, πρόσθεσε και μία μικρή έκπληξη με ένα σημείωμα. Έχω κάνει πολλές φορές τον ντελιβερά στις γιαγιάδες μου, όπως πιστεύω και οι περισσότεροι. Εκεί λοιπόν που κουβαλάς όλα αυτά είναι εύκολο και απλό να προσθέσεις ένα σημειωματάκι για μια όμορφη μέρα! Δεν χρειάζεται να είναι κάτι υπερβολικό, ακόμα και μια “καλημέρα” αρκεί!
6. Μοιράσου μαζί τους κάτι που έκανες και νιώθεις χαρούμενος/περήφανος για αυτό. Κατά το “του παιδιού μου το παιδί, δύο φορές παιδί μου” έτσι και η χαρά των εγγονών πολλαπλασιάζεται για τους ηλικιωμένους! Με κάθε μικρό ή μεγάλο κατόρθωμα, με κάθε χαρά δική μας, αυτοί γεμίζουν χαρά και περηφάνια! Την επόμενη φορά που θα χαρείς για κάτι, σήκωσε το τηλέφωνο και σκόρπισε χαρά!
7. Στην ερώτηση “πεινάς;” η απάντηση είναι μονόδρομος: “Ναι!”. Ωστόσο, ακόμα κι αν πραγματικά δεν θέλεις κάτι, άστους να σου προσφέρουν ό,τι έχουν. Όπως ήδη αναφέραμε, το φαγητό είναι ένας τρόπος να σου δείξουν την αγάπη και τη φροντίδα τους. Επίσης, μη ζητάς πράγματα που ξέρεις ότι δεν μπορούν να σου προσφέρουν γιατί τους φέρνεις σε άσχημη θέση. Δεν πειράζει να πιεις ελληνικό καφέ και όχι espresso ένα απόγευμα!
8. Σε στιγμές που βρίσκεστε οικογενειακώς ή και με άλλο κόσμο προσπάθησε να τους εμπλέξεις στη συζήτηση ή να ξεκινήσεις μία καινούργια για ένα θέμα που μπορούν να συμμετάσχουν. Μπορείς ακόμα να ρωτήσεις τη γνώμη τους πάνω σε κάτι, ακόμα κι αν υποψιάζεσαι πως δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι σημαντικό για αυτούς να μην νιώθουν αποκομμένοι. Εύκολα θέματα συζήτησης είναι οι ιστορίες από το παρελθόν τους, οι κοινές σας αναμνήσεις, οι συγγενείς και οι φίλοι.
9. Την επόμενη φορά που θα πάτε στην αγορά (αν μένετε κοντά τους) ή θα πάτε να τους επισκεφτείτε, ρωτήστε τους αν χρειάζονται κάτι. Δε χρειάζεται να είναι κάτι από το σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα μπορείτε να τους αναφέρετε ότι θα πάτε σε κάποιο πολυκατάστημα με διάφορα είδη σπιτιού κ.τ.λ.: ρωτήστε τους αν έχουν όσες γλάστρες χρειάζονται για τα λουλούδια που αγόρασαν ή αν το ποτήρι που έσπασε χρειάζεται αντικατάσταση. Δεν έχουν συνήθως πρόσβαση στα μαγαζιά που έχουμε εμείς, οπότε είναι ωραίο να γνωρίζουν ότι έχουν κι αυτή τη δυνατότητα: με την πρώτη ευκαιρία να πάτε μαζί σε ένα από αυτά τα μαγαζιά, θα περάσουν τέλεια, ακόμα κι αν γκρινιάξουν λίγο ότι κουράστηκαν.
10. “Χρόνια Πολλά!” Οι γιορτές είναι για όλους μας σημαντικές, ας μην τις ξεχνάμε! Πιστεύω κυριολεκτικά πως παίρνουν ζωή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όταν τους γιορτάζεις! Έχουν κάτι να περιμένουν κα.. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να γιορτάζουμε με όλες τις τιμές και δόξες, όμως για αυτούς αρκεί ακόμα και ένα “χρόνια πολλά”! Στις γιορτές δεν μπορείς να βρεις στο τηλέφωνο τη γιαγιά μου γιατί όλες οι ανηψιές και οι φίλες της τη γιορτάζουν έστω κι από μακριά. Είναι όμορφο να νιώθεις πως σε θυμούνται και σε σκέφτονται… Σημειώστε γιορτές και γενέθλια (όλων των σημαντικών ανθρώπων της ζωής σας) και ετοιμαστείτε για πάρτι!
Έχετε εσείς κάποια άλλη ιδέα; Γράψτε την στα σχόλια και μοιραστείτε την μαζί μας!