5+1 συμβουλές για τους συνεπιβάτες μηχανής.

Δεν φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου να γράφει αυτό το άρθρο και πίστεψέ με έχω φαντασία. 

Η μηχανή μπήκε στη ζωή μου όπως συχνά γίνεται: με τον αναβάτη της. Γνωριστήκαμε με μένα ως συνεπιβάτη εξ’αρχής. Κάποιες φορές σκέφτομαι μήπως πρέπει να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας αλλά γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον τρόμο του να έχεις αγαπημένο σου άνθρωπο που κυκλοφορεί μέρα νύχτα με μηχανή, λυπάμαι τη μαμά μου και το προσπερνάω. Προς το παρόν. 

Έτσι λοιπόν περιορίζομαι στη θέση του συνεπιβάτη. Μην θεωρείς πως είναι κάτι απλό. Αρχικά δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη θέση στο αυτοκίνητο, όπου απλά βάζεις τη μουσική και προσπαθείς να μην κοιμηθείς. Στη μηχανή δεν έχεις τη δυνατότητα για τίποτα από τα δύο. Μπορεί να μην έχεις το τιμόνι αλλά η συμπεριφορά και οι κινήσεις σου είναι εξίσου σημαντικές. 

Έχω πλέον κάποια χιλιόμετρα γραμμένα, όχι για όσους είναι μηχανόβιοι (ούτε για αστείο), αλλά για να μπορώ να σου πω τι έμαθα αυτά τα χρόνια ως συνοδηγός. Αν λοιπόν ξεκινάς τώρα τη σχέση σου με τη μηχανή νομίζω τα παρακάτω θα σου φανούν πολύ χρήσιμα!

1. Εμπιστοσύνη στον οδηγό. Απόλυτη 

Μην παρασυρθείτε. Εάν ο οποιοσδήποτε σας πιέσει ή σας πειράξει γιατί “έλα μωρέ, τίποτα δεν είναι” δεν σέβεται τους φόβους και τις επιλογές σας. Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν αλλά, όπως και με το αυτοκίνητο, η κρίση του οδηγού και η εμπειρία του μπορούν πολλές φορές να είναι καθοριστικές. Να είστε σίγουροι για τον άνθρωπο απέναντί σας. Όχι για το αν είναι καλό παιδί ή για το πώς νιώθει για εσάς. Να είστε σίγουροι για την ικανότητά του ως οδηγός. Όταν σιγουρευτείτε και το αποφασίστε, το ταξίδι αυτό θα είναι το πιο ωραίο!

2. Κράνος

Ξερω πως πολλές φορές δεν φοράμε το κράνος όχι γιατί δεν θέλουμε αλλά γιατί δεν βολεύει: τα μαλλιά, την απόσταση, τα σκουλαρίκια, τη ζέστη, τον ήλιο και άλλα πολλά. Τα διαβάζει η μαμά μου και (σίγουρα) σκέφτεται αν για κάτι τέτοιες δικαιολογίες θα ρίσκαρα ποτέ. Καταλαβαίνω πως η πρώτη αντίδραση είναι να πούμε ότι η μαμά μου είναι η υπερβολική και ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Τώρα όμως ας σκεφτούμε εμείς κάποιον που αγαπάμε πολύ να κινδυνεύει γιατί απλά δεν βολευόταν. Θα δείτε πως είναι χαζό. Το κράνος δεν είναι απλά εξάρτημα ή αξεσουάρ, είναι ο βασικός λόγος που μπορούμε να χρησιμοποιούμε μηχανές. Έχει σώσει πολλούς και θα μπορούσε ακόμα περισσότερους. Χωρίς να πάει το μυαλό μας στο κακό πάντα, ας σκεφτούμε και το πρακτικό κομμάτι: σε προστατεύει από τη βροχή, τον ήλιο, μειώνει το θόρυβο, κρατάει μακριά τα ιπτάμενα έντομα (δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χρήσιμο είναι αυτό!) και δεν είσαι εκτεθειμένος στον αέρα. 

Δεν θα πω καν για τα πρόστιμα, καλό είναι να μας νοιάζει η ζωή μας πιο πολύ απ ‘ό,τι τα χρήματα. 

Αν κάποιος επιμένει να ανεβείτε χωρίς αυτό επιστρέψετε στην επιχειρηματολογία του 1.

Διαλέξτε ένα κράνος στο μέγεθός σας, με χρώμα και στυλ που προτιμάτε και κάντε το τον καλύτερό σας φίλο. 

3. Νοήματα – συνεννόηση από πριν

Κάτι που με βοήθησε πολύ στο ταξίδι με τη μηχανή ήταν η επικοινωνία με τον οδηγό την ώρα του ταξιδιού.  Φυσικά δεν μπορείς να μιλήσεις (εκτός αν έχεις αντίστοιχο εξοπλισμό) οπότε τα νοήματα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας. Αν θέλετε να αποφύγετε να μιλάτε μόνοι σας καλό είναι πριν ξεκινήσετε, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύετε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας για κάποια βασικά νοήματα ώστε να μην πανικοβληθείτε αν θελήσετε να επικοινωνήσετε με τον οδηγό. 

4. Εξοπλισμός – ρούχα

Αν μπορείτε ή αν σκοπεύετε να ταξιδεύετε συχνά, βρείτε τον κατάλληλο ρουχισμό για εσάς και την εποχή που επιλέγετε. Η μηχανή είναι ακριβό σπορ αλλά τυχαίνει να είναι και μεταφορικό μέσο οπότε τα πράγματα κάπως εξισορροπούνται. Η διαφορά είναι μεγάλη όταν ταξιδεύεις με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η άνεση είναι βασικό κομμάτι σ’ αυτά τα ταξίδια αλλά η ασφάλεια απαραίτητη. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε μπουφάν, παντελόνια, γάντια και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Αν από την άλλη δεν κάνετε μεγάλα ταξίδια ή δεν διαθέτετε το αντίστοιχο budget καλό είναι να σκεφτείτε πρακτικά. Όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα μαζί σας, παντελόνι τζιν κατά προτίμηση, το πόδι να είναι καλυμμένο (ψηλές κάλτσες), ο λαιμός επίσης. Τον χειμώνα θα χρειαστείτε σίγουρα γάντια. Αν έχετε μπότες θα τις χρειαστείτε επίσης. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να έχετε ένα σετ ισοθερμικά (κολάν και μπλούζα) και ένα full face για το λαιμό. Εμένα όλα τα παραπάνω με έχουν βοηθήσει πολύ. 

 Να σημειώσω επίσης πως φορώντας τον αντίστοιχο εξοπλισμό θα μπείτε για τα καλά στο “πετσί του ρόλου” .

5. Αντίδραση 

Αυτό δεν θα σας το πει μάλλον κάνεις εξαρχής αλλά θα το καταλάβετε σίγουρα στην πορεία. Όπως ανέφερα, ο συνοδηγός έχει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της μηχανής άρα και στην οδήγηση. Είναι λογικό κατά τη διάρκεια να δείτε κάτι και να σας εντυπωσιάσει ή να σας τρομάξει, θα πρέπει όμως προσέξετε πολύ την αντίδρασή σας. Δεν είναι πάντα εύκολο, είναι όμως σημαντικό. Απότομες κινήσεις μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τον οδηγό και την πορεία του οχήματος. Ό,τι και να γίνει παραμείνετε ψύχραιμοι και περιμένετε να φτάσετε στον προορισμό σας. Διαφορετικά κάντε κάποιο νόημα στον οδηγό (χωρίς να τον κουνάτε) να σταματήσει για να ηρεμήσετε. Είναι λογικό να αντιδράμε αυθόρμητα αλλά λόγω της φύσης του οχήματος θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

‌+1. Να το απολαύσετε

Ίσως αυτό είναι κάτι που θα προκύψει. Πότε δεν με φανταζόμουν σε μηχανή. Όμως ξεπερνώντας τα πρώτα στάδια φόβου, μπορώ να σου πω ότι η μηχανή είναι με διαφορά ό,τι πιο κοντά θα νιώσεις σε ελευθερία. Παρ’ όλο που κάποιες φορές το ταξίδι είναι μεγάλο, εάν αφήσεις τον εαυτό σου θα το απολαύσεις πάρα πολύ! Θα τραγουδήσεις, θα παρατηρήσεις πράγματα που δεν φανταζόσουν, θα ζήσεις στιγμές που έχεις δει σε ταινίες και σίγουρα θα έχεις ιστορίες να λες. 

Αυτό που θα θυμάμαι πάντα σχετικά με τις μηχανές είναι αυτό που μου έμαθε ο Θ. : Η διαφορά αυτοκινήτου με μηχανή ότι με το αυτοκίνητο βλέπεις την ταινία ενώ με τη μηχανή τη ζεις. Όποια μαγεία και αν έχει αυτό, κρύβει και τους αντίστοιχους κινδύνους. Για αυτό μην ξεχνάτε να προσέχετε τον εαυτό σας και να τον προστατεύετε γιατί η μαγεία είναι εκεί και αξίζει! 

Share:

About us

      Είμαστε η Φωτεινή και η Φωτεινή!
Στο Love, F δημοσιεύουμε με αγάπη το καλύτερο “κομμάτι” μας. Συστεγάζουμε τις αρχές, τις απόψεις, τις επιθυμίες και τις στιγμές μας. Είναι το κέφι μας, όσα μας απασχολούν και όσα προσπαθούμε.

FIND US

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

You may also like