5 πράγματα που μπορούν να γεμίσουν το χρόνο των ηλικιωμένων ευχάριστα!

Εάν ανησυχείτε και εσείς για τους ηλικιωμένους συγγενείς σας, που αυτές τις ημέρες είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους χωρίς να έχουν την διέξοδο του διαδικτύου όπως εμείς, εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες για να τους βοηθήσετε (από μακριά!) να γεμίσουν τον χρόνο τους αποφεύγοντας για λίγο την τηλεόρασης!

DVD βίντεο

Θυμάστε τότε που ανυπομονούσαμε να δούμε κάτι στο βίντεο; Μπορεί πλέον εμείς να το θεωρούμε ξεπερασμένο αλλά μήπως ήρθε η ώρα να ξεθάψετε το παλιό σας dvd player και να το δίνατε στους παππούδες σας; Είναι απλό (πολλοί ίσως είχαν βίντεο) και θα τους δώσει την ευκαιρία να δουν κάτι άλλο πέρα από τις ειδήσεις και τις καταστροφολογίες. Το να γράψετε ένα dvd με βίντεο δικά σας ή και δικά τους είναι πολύ απλό και θα τους δώσει μεγάλη χαρά να αναπολούν όμορφες στιγμές ή και να σας βλέπουν!

Τηλέφωνο 

Για κανέναν δεν είναι εύκολο να είναι συνεχώς κλεισμένος μέσα στο σπίτι. Ιδιαίτερα όμως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και δε αυτοί που μένουν μόνοι τους, συχνά δεν έχουν άλλο τρόπο να περάσουν την ώρα τους πέρα από την τηλεόραση. Εάν δεν τα καταφέρνουν με την τεχνολογία ούτε λίγο και αποκλείοντας τις παραπάνω προτάσεις δεν έχετε να κάνετε τίποτα πιο απλό πέρα από το να τους παίρνετε τηλέφωνο! Εξηγήστε τους ότι δεν έχετε κάποια άλλη δουλειά, δεν χρεώνεστε υπερβολικά και ότι δεν βιάζεστε να κλείσετε, για να αποκλείσετε πιθανόν αντιδράσεις που είναι σύνηθες αντιδράσεις των μεγαλύτερων ανθρώπων. Ρωτήστε πώς περνάνε την ημέρα τους, εάν χρειάζονται κάτι και εάν νιώθουν καλά. Όμως μην μένετε μόνο εκεί. Ξεκινήστε συζήτηση για ένα θέμα που τους αφορά ή ζητήστε τους να σας πουν μια ιστορία από τα παλιά (ακόμα και εάν νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για αυτούς σίγουρα θα σας εκπλήξουν). Προτρέψτε τους να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με φίλους τους που έχουν να ακούσουν καιρό ή ακόμα και πιούν τηλεφωνικά καφέ μαζί τους!

Ραδιόφωνο

Μία συντροφιά που μπορεί να τους κρατήσει για κάποια ώρα μακριά από την τηλεόραση είναι το ραδιόφωνο! Ψάξτε στην αποθήκη και ίσως βρείτε κάποιο ξεχασμένο ραδιόφωνο (δεν χρειάζετε να είναι καν Cd player). Είναι εύκολο στη χρήση και οι άνθρωποι μεαλύτερης ηλικίας μπορούν να περάσουν την ώρα τους ακούγοντας μουσική, εκκλησία, ακόμα και παραμύθια-ιστορίες! Εάν δε το ραδιόφωνο έχει θύρα usb μπορείτε να τους γράψετε τα αγαπημένα τους τραγούδια και ίσως ένα ηχογραφημένο μήνυμα από εσάς που θα τους δώσει χαρά!

Βιβλία

Συχνά έχουμε την εντύπωση ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλκίας, κυρίως όσοι δεν είχαν ιδιαίτερη μόρφωση, δεν είναι φίλοι των βιβλίων. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ιχύει τουλάχιστον για την πλειοψηφία. Όλοι (όσοι μπορούν να διαβάσουν) μπορούν να βρουν κάτι που να τους ενδιαφέρει και να τους κινήσει την περιέργεια. Προτείνετε στους δικούς σας βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, μπορεί να είναι λογοτεχνικά, εκκλησιαστικά ή και βιβλία για συγκεκριμένα χόμπι. Ακόμη και εάν η αρχική τους αντίδραση είναι αρνητική αφήστε τους τα βιβλία την επόμενη φορά που θα τους πάτε φάρμακα ή ψώνια και δεν θα πάνε χαμένα.

Φωτογραφίες

Πρόσφατα ο παππούς μου παραπονέθηκε πως ποτέ δεν βλέπει τις φωτογραφίες που συνεχώς βγάζουμε μαζί τους.Εμείς τότε επιλέξαμε να φτιάξουμε διαδικτυακά ένα άλμπουμ (ναι αυτό που βγαίνει συνέχεια στο Youtube σαν διαφήμιση) και να του το κάνουμε δώρο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο αναμνήσεων που ήταν όμορφο και οικονομικό. Είναι επίσης ένας τρόπος να περάσετε και εσείς την ώρα σας, δημιουργώντας το και διαλέγοντας φωτογραφίες. Εάν πάλι λόγω κορονοϊου δεν θέλετε να κάνετε κάποια παραγγελία (ή ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει λόγω συνθηκών) και διαθέτετε εκτυπωτή μπορείτε να τις εκτυπώσετε και να φτιάξετε μόνοι σας ένα άλμπουμ ή ακόμη και ένα κολάζ. Οι ηλικιωμένοι που έχετε κοντά σας, θα εκτιμήσουν τη χειρονομία και σίγουρα θα περάσουν κάποια απογεύματα χαζεύοντας τις φωτογραφίες σας!

Share:

About us

      Είμαστε η Φωτεινή και η Φωτεινή!
Στο Love, F δημοσιεύουμε με αγάπη το καλύτερο “κομμάτι” μας. Συστεγάζουμε τις αρχές, τις απόψεις, τις επιθυμίες και τις στιγμές μας. Είναι το κέφι μας, όσα μας απασχολούν και όσα προσπαθούμε.

FIND US

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

You may also like